Hämeen kansan vanhat loitsut on alunperin vuonna 1916 ilmestynyt (käsittääkseni Hämäläis-osakunnan toimesta, ota nyt tuosta selvää), ja satavuotisjuhlansa kunniaksi uudelleen julkaistu (Salakirjat) tiiliskivi. Se paneutuu aika kattavasti etelä- ja keski-Hämeen, sekä Tampereen seutujen uskomusperinteeseen.

 

Kirja sisältää yli 4000 loitsua, joissa useimmissa on mukana ohjeet loitsun yhteydessä toteutettaviin muihin taikatapoihin. Loitsuja on vähän joka lähtöön, löytyy niin kärpän pureman hoitoa, kuin miehen pidättämistä juopottelusta. Sisältö onkin jaoteltu selkeästi sekä maantieteellisten, että sisällöllisten alueiden mukaan.

 

Vaikka kirja onkin tyyliltään samantapainen kuin esimerkiksi Suomen kansan muinaisia loitsurunoja, on se jaettu huomattavasti järkevämmin niin, että sisällysluettelosta on helppo etsiä kulloiseenkin vaivaan apua. Siinä missä useimmat loitsukokoelmat jakautuvat rukouksiin, manauksiin, syntysanoihin ynnämuihin, Hämeen kansan vanhat loitsut sisältää kategorioita kuten maanviljelys, perhe-elämä, ihmisten taudit, eläinten puremat ja pistot, ja niin edelleen.

 

Opus on hieno katsaus suomalaiseen kansanperinteeseen, ja taikatapoja tutkimalla yleinen katsantokanta suomalaista kulttuuria kohtaan saattaa muuttua aika reilustikin.

 

Teos sisältää laajan valikoiman erityyppisiä taikoja, niin perinteisiä arkipäivän pikkutaikoja, kuin suurempien tietäjien erityistilaisuuksien loitsuja. Eräskin loitsu neuvoo hauskoin sanankääntein, miten Paholaiselta voi saada järkeä antavan lakin, ja löytyy kirjasta kirous kitsaalle viinantarjoajallekin!

 

Ikävä kyllä autiomaasta tuotu paimenusko oli jo tuossa vaiheessa ehtinyt tehdä laajaa tuhoa omassa kulttuurissamme, joten ihan niitä alkuperäisiä suomenuskoisia taikoja ei varmaan kovin paljoa löydy. Enimmäkseen nämä ”muinaiset” suomalaiset taikakonstit ovat siltä siirtymävaiheelta, kun kristinusko oli jo ehtinyt levittäytyä käytännössä koko maahan, mutta ei ollut saanut alkuperäisestä kulttuurista vielä karsittua kaikkea ”barbaarista ja saatanallista” pois.

 

Kaiken kaikkiaan kattava ja mielenkiintoinen kirja.

 

Plussat ja miinukset:

 

+ kaunis ulkoasu

+ laaja teos, enpä heti keksi, mihin ei olisi neuvoa löytynyt

+ skeptikollekin kiinnostavaa luettavaa kulttuurihistoriallisen sisältönsä ansiosta

+ poiketen muista vastaavista loitsukokoelmista tästä löytyy myös konkreettisia tekoja loitsujen messuamisen lisäksi

 

- paikoittain turhan kristillinen sisältö

- hankala ottaa mihinkään mukaan, on sen verran iso

- huonosti numeroidut sivut, numerot alkavat uudestaan alusta kun maantieteellinen alue vaihtuu, hankaloittaa vähän sisällön etsimistä