Huomasin facebookissa videon, jossa lihava nainen tekee piruetteja, ja siitä uutisoitiin tyylillä "tämä nainen on kauhean rohkea ja lahjakas, hän muuttaa perinteisiä kauneusihanteita, hän on sankari"!. Joo, hienoa, läski pyörii, hyvä juttu.

Tuo uutinen häiritsi minua jotenkin aivan suunnattomasti, ja haluaisin kohta kohdalta käydä läpi mikä tökkii.

1. Se, että olet sairaalloisen lihava, ei tee sinusta sankaria. Se, että pyörit pienessä mekossa, etkä välitä vaikka läskisi pursuavat joka aukosta, ei tee sinusta rohkeaa. Se tarkoittaa vain, että sinulla on normaali itsetunto.

 En käsitä tuota. Mikäli poikkeat valtaväestöstä, et mielestäni ole mikään ihailtava ja mahtava erikoistapaus. Satut nyt vain poikkeamaan muista. Miten sitten ne muut tanssijat, jotka ovat koko ikänsä nähneet vaivaa tanssiuransa eteen, jotka pitävät hyvää huolta kehostaan, joilla nyt ei se läski pursua jokaisesta mahdollisesta puvun aukosta, eivätkö he ole ihailtavia?

 Miksi oman kehon tuhoaminen (kyllä, mielestäni sairaalloinen ylipaino ja siinä pysyminen on kehon tuhoamista) tekee sinusta sankarin? Olet parempi ihminen kuin muut, koska et hallitse syömistäsi, etkä edes yritä saada kehoasi terveeseen kuntoon, näinkö se menee? Ovatko ne normaalipainoiset tanssijat sitten huonompia, ihmisenä tai tanssijana?

 

2. Teet alhaista keskitasoa vastaavia piruetteja. MUTTA olet suunnattoman valtava, joten olet kauhean lahjakas, niinkö?

Kyllä, jos joku on lahjakkaampi kuin muut huolimatta poikkeavuudesta valtaväestöön nähden, silloin tämä joku on poikkeuksellisen lahjakas. Jos taas et yllä edes keskitasolle, on aivan sama oletko lihava vai laiha, kädetön, jalaton, homoseksuaali tai parrakas nainen, silloin et ole poikkeuksellisen lahjakas.

 Poikkeavuus ei tee sinusta automaattisesti lahjakasta. Jos olet lahjakkaampi kuin muut, huolimatta poikkeavuudesta, niin se on hienoa! Mutta esimerkiksi lihavuus ei automaationa tee sinusta loistavaa balleriinaa. Vuosien harjoittelu tekee.

 Mielestäni tässä tilanteessa kaikkia muita balleriinoja ja tanssijoita väheksytään. Monet ovat huomattavasti lahjakkaampia, mutta he pitävät kehostaan huolta, joten heidät esitetään vähempiarvoisena. Lisäksi ne piruetit, joita lihava nainen teki, ovat suunnilleen samaa tasoa, kuin keskiverrolla seitsemänkesäisellä, joka on pari vuotta käynyt silloin tällöin tanssitunneilla.

 On väärin, ettei sinun tarvitse nähdä lahjakkuuden eteen vaivaa, vaan voit mainostaa itseäsi lahjakkaana siksi että olet poikkeava.

 Jos itse aikoisin joskus tehdä "taiteellani" jotain, en haluaisi sitä mainostettavan siksi, että minulla on fyysisiä poikkeavuuksia, vaan haluaisin että ihmiset pitäisivät taiteestani koska olen hyvä (tämä siis teoreettisena esimerkkinä, en väitä olevani erityisen lahjakas).

Tuollainen poikkeavuuksilla ratsastaminen halventaa kaikkia niitä, jotka ovat oikeasti lahjakkuutensa eteen nähneet vaivaa, mutta eivät satu olemaan lihavia, homoseksuaaleja tai kädettömiä.

 

3. Anoreksia ei ole hyvä. Mutta ei kyllä ole sairaalloinen lihavuuskaan. Tuo "perinteisten kauneuskäsitysten ja -ihanteiden muuttaminen" on lähtenyt käsistä. Normaalipainoinen ihminen on kaunis. Voit olla laiha ja kaunis, tai lihava ja kaunis, mutta pääsääntöisesti olisi hyvä pyrkiä terveeseen painoon.

 Nykyisin oikein kehotetaan pyrkimään sairaalloiseen ylipainoon. Se on vähintään yhtä paha, kuin alipainoon pyrkiminen.

 On kauniita ihmisiä ja rumia ihmisiä. Nykyisin tosin ei ole sallittua sanoa, että tuo ihminen on epäterveen lihava, eikä siksi näytä hyvältä. Silloin sorrat vähemmistöjä ja haluat kaikkien pyrkivän alipainoon. Nykyisin kaikkia pitää kutsua kauniiksi.

 Esitetään jotenkin tavoiteltavana sairas keho. Lihavuus ei tee sinusta kaunista! Ei tee alipainokaan, ei hapon kaataminen kasvoille, eikä mikään muukaan poikkeama. Ne eivät myöskään tee sinusta välttämättä rumaa. On kuitenkin nurinkurista ja hullua antaa sellainen vaikutelma, että kehosi saaminen epäterveeseen tilaan tekee sinusta paremman ja kauniimman ihmisen.

 Entä sitten laihat ihmiset? Tai ne, jotka eivät kärsi hurjista kasvaimista näkyvillä paikoilla, tai ne, joille ei ole heitetty happoa kasvoille? Ovatko he vähempiarvoisia, huonompia ihmisiä? Tällaisen kuvan tuo nykyinen "perinteisten kauneuskäsitysten muuttaminen" antaa.

 

 

Ihan jos rehellisiä ollaan, mielestäni videolla näkynyt lihava nainen oli ruma. Ei siksi, että vihaisin lihavia, tai että kaikki lihavat ihmiset olisivat rumia, vaan siksi, että nainen nyt vain ei sattunut olemaan kaunis.

Hän ei myöskään ollut mitenkään erityisen lahjakas.

Itse näin ylipainoisen nuoren naisen, joka ei selvästikään pidä kehostaan kovin hyvää huolta. Näin ylipainoisen naisen, joka teki piruetteja, aika surkeita sellaisia. Näin naisen, jonka polvet näyttivät olevan räjähdyspisteessä niihin kohdistuvan painon takia. Näin naisen, joka vaatii itselleen erityiskohtelua. Edellämainittu ei ole fakta, mutta sellaisen kuvan sain, kun tuollainen video ylipäänsä on jaettu. Näin ihmisen, joka ei millään tavalla ole ansainnut tulla kutsutuksi lahjakkaaksi!

Näin videon, joka halventaa jokaista normaalia tanssijaa, ja jokaista, joka on oikeasti lahjakas, ja jokaista, joka on oikeasti nähnyt lahjakkuutensa eteen vaivaa.

Tämä tökkii, ja aika pirusti tökkiikin.