Teen lähes poikkeuksetta juustokakut tätä reseptiä mukaillen. Alunperin se on ollut yhdistelmä hyväksi havaittuja reseptejä, sittemmin siitä on tullut vähän sellainen kokemuspohjainen, suurimmalta osin itsekehitetty erilaisten reseptimuotojen kokonaisuus.

Eli pidemmittä puheitta:

 

Pohja:

-oman maun mukaan 150-250g kaurakeksejä, pipareita, suklaakeksejä, oikeastaan mitä tahansa edes etäisesti keksiä muistuttavaa

-halutusta rakenteesta riippuen 75-150g voita tahi oivariinia. Jos voi on vähissä, siitä voi pienen osan korvata margariinilla, kookosrasvalla taikka öljyllä.

-sekaan voi myös sotkea erilaisia suklaita, mielellään rouheena tai pikku paloina, twix-, mars-, snickerspatukan, tai muun vastaavan paloja, mysliä, kuivattujen hedelmien paloja, melkein mitä vain. Erityisesti twix-pipariyhdistelmä on hyvä!

 

Täyte:

-1 rasia maustamatonta tai maustettua tuorejuustoa, mielellään leivontaan sopivaa.

TAI noin puolet juustorasiasta (tai miksei koko rasiaa, laittaa vaan lisää liivatetta) ja melkein mitä tahansa maustettua rahkaa, maustamaton on pahaa (paitsi jos laittaa sekaan vähän enemmän jotain hilloa, mehua, mausteita tms.).

-150-250g valkosuklaata, tai mitä tahansa muuta suklaata, valkosuklaa ei peitä muita makuja. Osan voi myös korvata toffeella.

-2dl kuohukermaa

- 2 kananmunan valkuaista (ne voi varmaan korvata jollakin, en ole kokeillut)

-oman maun mukaan 1-5 rkl sokeria, suosittelen kahta lusikallista.

-vähän vaniljasokeria, senkin voi jättää pois

-1rkl-1dl melkein mitä tahansa nestettä. Puoli desiä on aika hyvä määrä, mikäli laittaa reilusti sitä suklaata. Mehut, glögit ja hillovesiseokset sopivat tähän mielestäni parhaiten.

-riippuen muiden ainesten määrästä ja tavoitellusta koostumuksesta 3-6 liivatetta, itse käytän yleensä 4.

-maustimia, jotka voi kyllä jättää poiskin. Tähän parhaiten sopivat melkein mitkä tahansa hillot, ihan pieni tilkka viiniä, kinuski, kaneli tai muskottipähkinä, kookosrouhe, suklaarouhe, hedelmäsoseet, valmiina pullosta saatavat öljyn tapaiset (ne pienet elintarvikeväripullon näköiset, minttu, vanilja, rommi jne.).

 

Koristelu:

(Täysin vapaaehtoinen, voi jättää kokonaan pois.)

Esimerkiksi:

-jotain pilttiä sekoitettuna hyvin liotettuihin liivatteisiin (bauttiarallaa 2 lehteä per purkki)

-jotain hilloa ja liivatteita (tai hillosokeria tms)

-suklaapaloja/lastuja/rouhetta

-keksin paloja taikka muruja

-jotain karkkia

-mitä tahansa hedelmiä tai marjoja

-sulatetulla suklaalla tehtyjä kuvioita (tai voi pursottaa suoraan kakun päälle)

-jotain makeaa yhdistettynä aurajuustoon

-mitä tahansa mitä mieleen tulee. Glögikiilteet ja vastaavat eivät toimi hirveän hyvin tämän kanssa, kakku kun on niin pehmeä.

 

 

Ohjeet:

 

-murustele pohja-ainekset ja sekoita sulaan rasvaan tasaisesti. Painele irtopohjavuoan pohjalle, ja laita jäähtymään.

 

-Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen, ei haittaa vaikka lilluisivat siellä pitkähköstikin.

-Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.

-Vatkaa kerma, saa olla aika kiinteää. Kermaan on hyvä sekoittaa vaniljasokeri, jos sitä käyttää.

-Sulata suklaa vesihauteessa. Mielestäni helpoin ja vähiten sotkeva tapa on laittaa suklaa pieneen pakastepussiin, laittaa pussi määrittämättömään astiaan, kaataa kiehuvaa vettä päälle ja välillä sörkkiä niin että kaikki suklaa varmasti sulaa. Kun suklaan haluaa sekoittaa taikinaan, pussin kulma vaan saksilla auki ja pursottamaan. Siten saa paremmin säädeltyä sitä suklaatulvaa, pussin voi nakata roskiin (paitsi hyvät ihmiset kierrättää), ja sotku on minimoitu.

-Vatkaa sula suklaa tuorejuuston (ja mahdollisen rahkan) sekaan.

-Purista liivatteista vesi pois, ja liota ne kuumennettuun nesteeseen.

-Sekoita neste suhteellisen nopeasti juustosuklaaseen, liivatteet kokkaroituvat aika helposti. Kaada neste nauhana, älä kaikkea kerralla.

-Lisää haluamasi maustimet.

-Sekoita joukkoon kerma- ja valkuaisvaahto. ÄLÄ vatkaa liikaa, menee rakenne inhottavaksi.

-Kaada täyte keksipohjalle.

-Anna jähmettyä yön yli. Jos teit kiireellä eikä ole aikaa jähmettyä, tai haluat kakkua heti, laita ensin vähäksi aikaa jääkaappiin, käytä sen jälkeen pakkasessa noin 5-10 minuuttia, laita takaisin jääkaappiin vielä noin puoleksi tunniksi, niin kakku saattaa hyvällä tuurilla olla edes vähän jähmettynyt, riippuu tilanteesta ja ainesten määrästä, joskus jähmettyy jo vartissa, en osaa sanoa miksi.

-Mikäli koristelet jollain edes etäisesti nestettä muistuttavalla, anna jähmettyä hyvin.

-Koristele.

-Anna asettua.

-Nauti.

 

Parhaimmillaan kakku on parina ensimmäisenä päivänä, säilyy ainakin muutaman päivän, tarkalleen en osaa sanoa. Säilytä kakku jääkaapissa ja peitä hyvin! Kakku imee herkästi hajuja itseensä. En ole kokeillut pakastaa, saattaa ehkä onnistua.