Minä kun taiteilen joskus aika useinkin, saatan yhden illan aikana saada kolmesta kuuteenkin taulua jos ei ihan valmiiksi, niin ainakin aloitettua. Joskus taas saatan olla puolikin vuotta tekemättä mitään. Lisäksi en ole mitenkään kauhean rikas, enkä pahemmin tykkää käydä kaupassa. Tämän seurauksena minulla on aika harvoin oikeaan aikaan puhtaita maalausalustoja..

Kun inspiraatio tulee, on silloin maalattava. Vaihtoehtoja ei ole! Siispä useimmiten maalaan sitten jonkun huonomman maalauksen päälle, tai jollekin sopimattomalle alustalle (puretun kirjoituspöydän osille, valokuvakehyksen takalevylle, peilin takapuolelle jne.). Kuitenkin joskus olen niinkin aktiivinen, että jaksan itse värkätä maalausalustan.

Akryyliväreillä nyt voi maalata vaikka pahvilaatikon palasille, mutta öljyvärit tuottavat vähän vaikeuksia. On aika vittumaista maalata, kun pohja imee kaiken öljyn, eikä jäljelle jäänyt jankki suostu leviämään - puhumattakaan siitä, miten paljon maalia silloin menee.

Kaikenlaisia ihmekötöstyksiä on tullut tehtyä, niinkuin tänäänkin. Se vie kyllä aikaa enemmän kuin valmiin hankkiminen, mutta on jotenkin paljon tyydyttävämpää, ja helpottaa inspiraation tuomaa luomisvimmaa. Tuo uusi alustankuvatus ei vielä ole ihan kuivunut, mutta kokemukseni perusteella uskaltaisin väittää että se on ihan toimiva. Mikäli siis jollakulla on tällaisia samanlaisia tilanteita, on tässä ohje malttamattomille ja/tai köyhille tee-se-itse-henkisille maalareille.

 

Elikkä, mitä siihen tarvitaan:

- pala pahvia tai hyvin paksua paperia

- suunnilleen pahvinpalan kokoinen pala kangasta, esimerkiksi rikkinäisestä paidasta leikattu

- nitoja ja niittejä

- askartelusavea (ei välttämätöntä)

- kananmunan valkuainen (keltuaisen voi säästää itsetehtyyn ryppyvoiteeseen)

- hiuslakkaa

- pullasuti tai vastaava

 

Leikkaa pahvista tai paksusta paperista soppeli palanen. Leikkaa suunnilleen saman kokoinen pala kangasta. Kostuta kangasta, ja venytä se tiukasti pahvin ylle, niin että kankaan reunat menevät jonkun verran pahvin reunojen yli. Nido reunoista kiinni.

 Kastele pieni pala askartelusavea, tai vaikka oikeaa, ja liuota se sopivaan määrään vettä. Sivele kangaspahvisysteemin päälle tasaisesti se savilillu.

Anna kuivua vähän aikaa.

Laita esmes pöydälle pari palaa paperia (tai vaikka leivinliina), ja laita kangaspahvi sen päälle, niin että paperit tai kangas imevät kosteutta pahvista. Laita vaikkapa leivinpaperia, tai muuta tarttumatonta taulupohjatekeleen päälle, ja laita vielä päälle raskas kirja tai muu vastaava, joka suoristaa tekelettä sen kuivuessa.

Anna kuivua vähän aikaa, mielellään niin että on ainakin melkein kuiva.

Sivele pullasudilla valkuainen koko virityksen päälle. Kuivaa vaikka hiustenkuivaajalla, jälleen ainakin lähes kuivaksi, jos ei kokonaan. Suorista tarvittaessa.

Suhhuuta päälle hiuslakkaa. Anna kuivua niin, että hiuslakka ei tartu, ja jätä suoristumaan kirjan alle, ja kuivumaan kokonaan.

 

Noin, tuon pitäisi ainakin jotenkuten toimia.

Itse ajattelin vielä levittää laimennettua valkoista akryylimaalia päälle, antaa kuivua, ja vielä laittaa hiuslakkaa. SItten ainakin pitäisi toimia edes jonkinmoisena maalauspohjana.

 

 Että tämmöistä tänään. Kaikkeen sitä ryhtyy, kun luomisen tuska yllättää.