Kokeilevana kokkina, itseoppineena "taiteilijana" ja varsin innovatiivisena (ei välttämättä ole hyvä juttu) persoonana tulee paljon enemmän huonoja ideoita kuin hyviä.

 Kun testailee vähän kaikkea kotikosmetiikasta itsetehtyihin bakteeriviljelmiin (jotka eivät muuten kotioloissa onnistu), tulee väkisinkin sotkua ja varsin mielenkiintoisia ja vaikeasti korjattavia epäonnistumisia. Niitä kaikista vaikeimpia ei aina saa paremmaksi, ja silloinkin kun onnistuu tilanteen pelastamaan, ei kyllä yhtään tiedä että miten se tapahtui. Yksinkertaisimmista korjausoperaatioista kuitenkin parhaimmillaan oppii! Tässä siis vinkkejä niihin helpoimmin sattuviin erheisiin:

 

- Älä leikkaa punajuurta puisella leikkuulaudalla. Se lauta imee itseensä aika mukavasti väriä. Kun nyt kuitenkin leikkasit, halkaise tuore sipuli, ja aseta puolikkaat peittämään leikkuulaudalla olevia tahroja. Jätä ässehtimään. Sipulinpuolikkaat imevät itseensä aika suuren osan väristä. Epämiellyttävät hajut ja maut saa sitten poistetuksi sitruunamehulla.

- Älä kaada sulaa steariinia hellalle. Älä myöskään jätä steariininpaloja hellan läheisyyteen sulamaan. Kun sitten näin pääsee sattumaan, sammuta ensimmäisenä kaikki kuumat levyt. Pyyhi enimmät kuivalla talouspaperilla pois. Etsi jostain käsiisi vaseliinia, ja hiero sitä steariinijäämiin niin että lähtevät pois. Pese sitten normaalilla saippualla vaseliini poies.

- Vaikka vegaanit ja muut pahat ja ilkeämieliset ihmiset muuta väittävät, kananmunaa EI useimmissa ruoissa tai leivonnaisissa voi korvata perunajauho-vesiseoksella. Maistuu pahalta eikä kyllä mitenkään edesauta mitään muuta kuin ennenaikaista järjen menettämistä. Jos menit jo tekemään tämän virheen, voit vain rukoilla, ettei juuri sinun reseptissäsi se ole kauhean merkityksellinen juttu. Näkemykseni mukaan useimmiten koko paska kannattaa heivata roskiin ja aloittaa alusta, tällä kertaa oikeilla aineksilla. Voit myös yrittää lisätä siihen hommaan vielä lisäksi kananmunaa, ja/tai koittaa peittää sokerilla sitä makua. Tuohon pitkälle levinneeseen vegaanien huijaukseen ei kyllä kannata langeta.

- Älä kaada suolaa suoraan siitä pahvitörpöstä. Kun nyt menit kaatamaan, ja kaikki suola hulvahti kerralla ruokaan, voi sitä koittaa korjata perunalla. Leikkaa muutama peruna isoiksi lohkoiksi, lykkää ruoan sekaan ja hauduttele jonninaikaa. Peruna imee itseensä ihan mukavasti enimmät suolat.

- Älä maalaa öljyväreillä nätit, uudet vaatteet päällä. Jos maalasit, ja sotkit vaatteesi väreihin, älä ainakaan hiero sitä väriä syvemmälle kankaaseen! Käytä ensiapuna vaseliinia tai öljyä ja irrottele sillä enimmät maalit. Putsaa sitten loppuun meikinpoistoaineella.

- Ei ole viisasta päästää nuorta (sisäsiistiksi oppimatonta) koiraa tai vaipatonta taaperoa yksin mihinkään huoneeseen. Jos päästit, ja esimerkiksi sängylle tai sohvalle kävi vanhanaikaisesti ja koira tai lapsi kusaisi päälle, kannattaa toimia mahdollisimman nopeasti. Kuivaa lammikko aluksi talouspaperilla. Voit ripotella päälle suolaa, joka imee itseensä nestettä. Aika nopeasti kannattaa myös laittaa siihen läikän päälle runsaasti ruokasoodaa. Se imee suolan tavoin nestettä ja poistaa myös tehokkaasti hajua. Voit antaa soodan kuivata ja imuroida sen sitten pois. Itse tykkäsin silloin kun tuo koira oli pieni myös lisätä uuden kerroksen soodaa ja ripotella päälle sitruunamehua. Annoin seoksen kuivua, pyyhin ja putsasin vielä vedellä. Tämä käsittely saattaa myös ainakin koiran kohdalla estää tulevia vahinkoja, mutta faktatietoahan tämä ei ole.

- Älä tee leivonnaisista ällömakeita. Sokeri ei ole isoissa määrin hyväksi, eikä kukaan halua syödä jotain mikä maistuu lähinnä siltä, kuin hattara ja kinuskikastike olisivat saaneet lapsen, ja tämä jälkeläinen olisi oksentanut. Siltä yrjöltä maistuu siis se ällömakea. Kun sitten teet liian makeita leipomuksia, voit koittaa paikata makua esmes kahvilla. Makean vastakohta ei ole suolainen. Älä siis peitä liian sokerin makua millään suolaisella. Pahimmillaan se jopa voimistaa imelyyttä. Makean vastakohta on karvas. Esimerkiksi juuri kahvi on perusmaultaan karvasta (jotkut kypsentämättömät vihannekset ovat myös), ja sen lisääminen vaikkapa liian makeaan kuorrutteeseen voi vähän tasoittaa makua.

 

Jatkan varmaan jossain vaiheessa listaa, tässä kuitenkin alkuun. :)